Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Top 6 hiba amelyet elkövetsz a CGM (Curly Girl Method) kezdetén

K.A.
2023.06.10 17:43
Top 6 hiba amelyet elkövetsz a CGM (Curly Girl Method) kezdetén

A göndör haj ápolása nem egyszerű feladat és számos buktatóval kell szembenézned már a legelején. Vannak azonban olyan hibák, amelyeket a legtöbb göndör vagy hullámos hajú elkövet amikor elkezdi a CGM szerinti hajápolást. Ebben a bejegyzésben ahhoz próbálunk segítséget nyújtani, hogy ha lehet, akkor téged megóvjunk ezektől :)

1. Mindent megvásárolsz gondolkodás és kérdés nélkül, mert azt látod, hogy valakinek bevált

Az egyik leggyakoribb hiba, amit szinte mindenki elkövet a folyamat elején, azt gondolva, hogy a szent grál a hajformázó termék amit megvásárol.
A helyzet úgy áll, hogy természetesen mindannyian azonnal szeretnénk gyönyörű hajat és ha azt látjuk valakinek valami bevált, akkor azt gondoljuk ez az eredmény a terméknek köszönhető. Ez részben igaz, részben viszont azt érdemes átgondolni, hogy az illető haja és a mi hajunk vajon egyforma-e? Nyilván a válasz: nem. Tehát az, hogy másnak egy termékkel sikerült tökéletes frizurát elérni, az következhet abból is, hogy a hajának megfelelő terméket használta. További ilyen indok lehet egy jól sikerült frizura mellett az, hogy az illető mondjuk egy vagy két éve tudatosan ápolja göndör haját és a haja egészséges. Ugye nem várhatjuk el egy vasalt, egyenesített, roncsolt hajtól, hogy varázsütésre lágyan omló hullámokba vagy dús, szoros, pattogó csigákba tömörüljön azonnal egy hajmosás után?! Légy türelmes a hajadhoz és ápold tudatosan, kitartóan és tartsd szem előtt, hogy a kezdeti időszakban még nem lesz mindig a legszebb, de az idő előrehaladtával egyre jobb eredményeket fogsz elérni.

2. Egyszer használsz egy megvásárolt hajformázó terméket és ha nem hozza azonnal a kívánt eredményt félreteszed vagy eladod, majd megállapítod, hogy ez a termék nem jó.

Sok ilyen esettel találkozunk nap mint nap. Ha most kezded a CGM szerinti göndör hajápolást, akkor hidd el, hogy egy használatból semmit nem tudsz majd megállapítani. Egy termék tesztelése a hajadon több alkalomból áll. Számít, hogy milyen mennyiséget használsz, mennyire vizes a hajad és az is, hogy milyen technikával dolgozod a termékeket a hajadba, milyen technikával szárítod de még az is, hogy milyen egyéb termékekkel kombinálva használod. Ha nem próbálod ki többféleképpen, nem fogod megtudni, hogy valójában a termék nem a hajadnak való vagy te nem alkalmazod helyesen. Nagyon fontos, hogy még vásárlás előtt, bizonyosodj meg róla, hogy a hajad vékony, közepes vagy vastag szálú és ennek alapján dönts a vásárlásról. Ha egyedül nem sikerül döntened, kérj segítséget a terméket kínáló bolt dolgozóitól.

3. Nem fogadod el, hogy a hajad az úgynevezett átállási időszakban van, ezért azonnali eredményt akarsz és csalódsz.

Amikor elkezded a CGM szerinti hajápolást, az azt jelenti, hogy leszámolsz a szulfát, szilikon, parabén, ftalát és szárító alkohol tartalmú termékek használatával és teljesen más összetételű termékeket kezdesz el használni, amelyeknek idő kell, hogy kifejtsék hatásukat és ugyan első feladatuk az, hogy a roncsolódott hajadat egészségessé tegyék, de ez nem azonnal fog megtörténni, ehhez időre van szükség. Légy belátó, hiszen te sem egy nap alatt tetted tönkre a hajad, kellett hozzá pár év kitartó hajvasalás, hajfestés, szőkítés, melírozás vagy éppen kémiai hajegyenesítés. Az átállási időszakról bővebben itt olvashatsz.

4. Túl sokat foglalkozol a hidratálás-protein egyensúly témakörével és azt várod, hogy ez hozza meg az átütő eredményt.

A folyamat kezdetén ez a téma azért nem lehet fő szempont, mert a göndör és hullámos haj, a megfelelő ápolás hiányában az indulás pillanatában száraz, ami annyit jelent, hogy rendszeres hidratálásra van szüksége ahhoz, hogy a lehető leggyorsabben visszaszerezze ruganyosságát és fényét. Hidratálás hiányában a bőrhöz hasonlóan a haj is fakó, élettelen és rugalmatlan lesz, így koncentrálj első lépésben arra, hogy a hajad hidratálókkal történő feltöltése megtörténjen, a többi ráér az átállási időszak után. Akkor válassz proteines termékeket a rutinodba, ha a hajad roncsolt, töredezett festéstől, vasalástól vagy szőkítéstől károsodott.

5. Azt hiszed, hogy a hajad 2A hullámos hajból 3C göndör hajzuhataggá fog változni a módszer hatására és csalódsz.

Minden hajnak megvannak a maga adottságai és korlátai. Egy alapvetően hullámos hajból semmilyen természetes hajápoló nem fog gyűrűs göndör hajat varázsolni, mint ahogy az egyenes haj sem fog göndörré változni csak azért mert göndörítő krémet kenünk rá. Az igaz, hogy minden textúrált (hullámos vagy göndör) haj többféle göndörségtípust mutat vagyis könnyen lehet, hogy bizonyos részeken éppen csak hullámos a hajad, máshol viszont sokkal göndörebb tincsekbe tagozódik, de alapvetően a hajad többségének képét kell nézned és ahhoz kialakítanod a megfelelő hajápolási rutint. Próbáld meg a hajad hullámképének megfelelő ápolókat megtalálni és abból kihozni a legtöbbet amit a természet neked adott.

6. Nem azon dolgozol, hogy a megfelelő technikát elsajátítsd, csak az foglalkoztat, hogy milyen termékkel éred el a vágyott eredményt.

Igen, a megfelelő termékek nagyon fontosak, de sokkal fontosabb az, hogy azokat a hajformázási technikákat is elsajátítsd amelyek segítségével a termékek kihozzák a hajadból a maximumot. Éppen ezért kezdj el barátkozni a squish to condish, raking, scrunching, praying hands, finger coiling, micro plopping technikákkal. Mielőtt a szívedhez kapnál, hogy meg kell tanulnod egy idegen nyelvet, olvasd el ezt az összefoglaló cikket, ebben minden technikát összeszedtünk ami a CGM kezdetén fontos lehet.