Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

4 összetevő, amitől nem kell félni

K.A.
2024.08.09 16:31
4 összetevő, amitől nem kell félni

Néha egy hajápoló termék összetevőinek listáját olvasva inkább tűnik úgy, mintha egy sci-fi maratonon vagy egy 10. osztályos kémiaórán lennénk. Talán egy kicsit mindkettő.

Míg van néhány ellentmondásos összetevő, amitől óvakodni kell, van néhány olyan, ami teljesen szörnyen hangzik, de valójában ártalmatlan. Vagy még jobb, ha kiderül, hogy nagyszerűek a hajadnak.

Íme négy összetevő, amitől nem kell tartanod:

1. Polyquaternium

Polyquaternium 11, 57, 10, 37....a lista folytatható.(Vicces tény: az egyes polikvatok mögött álló számok nem kapcsolódnak semmilyen tudományos dologhoz. Egyszerűen csak azt a sorrendet jelzik, amelyben a polikvatot a kozmetikai összetevők nemzetközi nómenklatúrájába bejegyezték.)
Ha valaha is vettél már a kezedbe fodrász- vagy hajformázó terméket, nagy a valószínűsége, hogy tartalmaz legalább egyet a kvaterner ammónium polimerek közül, amelyeket előszeretettel "polikvaternernek" neveznek.
Bár egyesek szeretik ezeket a polimereket a szilikonokkal egy kategóriába sorolni, egészen más szerepet töltenek be a hajon. A polikvatok természetüknél fogva filmképzőek, ami azt jelenti, hogy hatékonyan bevonják a hajat - blokkolják a nedvességet, megakadályozzák a szöszösödést, és definíciót/tartást biztosítanak. A polikvatokat kondicionáló szereknek is nevezik. Mivel pozitív töltésűek, megtapadnak a haj leginkább sérült részein, kiegyenlítik azokat, és segítenek a kutikuláknak lesimulni. A haj kondicionálása mellett, elősegítik a könnyű fésülhetőséget és a jobb rugalmasságot valamint fényt adnak a hajnak.

2. Cetrimonium Chloride

Mint a legtöbb ijesztően hangzó összetevő, valójában egy kationos vegyület és kondicionálószer, amelyet arra terveztek, hogy a hajhoz tapadjon, puhává tegye a hajat és javítsa a kezelhetőségét, valamint csökkentse a szöszösödést és a statikusságot. Emellett segít puhítani a kutikularéteget, és segít a kutikulák lesimításában. A cetrimonium chloride gyengéd felületaktív anyagként is működhet, ami azt jelenti, hogy ha a kondicionáló tartalmazza ezt az összetevőt, akkor egy cowash termék lesz belőle. A Journal of Cosmetic Science szerint, ha cetrimonium chloridot tartalmazó termékeket használnak a hajban (az alacsony molekulatömeg lehetővé teszi, hogy behatoljon a hajszálakba), és a hőt hajsütővas, hajvasaló vagy hajszárító segítségével juttatják a hajba, akkor erősíti a hajat, és segít megvédeni a hőkárosodástól. A hajban lévő fehérje láncok keresztkötést képeznek a cetrimonium chloriddal, így a haj még erősebbé válik.

3. Behentrimonium Methosulfate

Akár a CGM, akár a "természetes haj"-izmus más variációját vallod, valószínűleg általános szokásoddá vált, hogy mindentől megijedsz, amiben benne van a "szulfát" szó. Érthető, tekintve, hogy a nátrium-, ammónium- és egyéb lauril- és laureth-szulfátok erősebb tisztítószerek, amelyek hajlamosak szárítani, szöszösíteni és lecsupaszítani a természetes hajat. A behentrimonium methosulfate azonban nem tartozik a rosszfiúk közé. Valójában a behentrimonium methosulfate (röviden BTMS) egy hihetetlenül gyengéd, felületaktív anyag, amelyet repceolajból állítanak elő. Valójában ez az egyik legkíméletesebb kifésülő összetevő, és segít a csúszás biztosításában néhány kedvenc kondicionálódban. A behentrimonium methosulfate nem okoz felhalmozódást, és nem irritálja a fejbőrt. Ez egy nagyszerű mosó- és kondicionáló összetevő, és valójában olyan anyagból származik, ami valószínűleg van a konyhában. Nem is olyan rossz, igaz?

4. Stearamidopropyl Dimethylamine

Mered ezt háromszor gyorsan kimondani? Csak viccelek, egyszer is nehéz és még akkor sem biztos, hogy jól ejted ki. :)

A stearamidopropyl dimethylamine két okból is ijesztően hangzik: egyrészt a -propyl végződés az isopropyl-alkoholra emlékeztet, arra a huncut szárító alkoholra, amely alkalmas arra, hogy a göndör hajat károsítsa és megtörje.
Másrészt, a dimet- ugyanazzal a hat első betűvel kezdődik, mint a dimethicone, egy hajtermékekben használt gyakori szilikon, ezért tévesen társíthatják ezt az összetevőt a szilikonokhoz, holott valójában nem az.
A stearamidopropyl dimethylamine-t szilikonpótlóként reklámozzák, és gyakran használják szilikonok helyett vagy azokkal együtt számos kondicionálóban. Ez egy kationos (pozitív töltésű) felületaktív anyag, amelyet repcéből állítanak elő.
A stearamidopropyl dimethylamine kötődik a hajhoz, segít korrigálni a hajmosás negatív töltését (mint a legtöbb kondicionáló), segít a haj kibontásában, csökkenti a szálló hajszálakat és a statikus feltöltődést, és segít lesimítani a kutikulát. Néhány szilikonnal ellentétben nem okoz felhalmozódást.

Összefoglalva: nem minden "csúnya" nevű összetevő az aminek elsőre látszik. Érdemes egy kicsit jobban megnézni a termékek összetevőit és ellenőrizni, hogy az ijesztőnek tűnő termékösszetevő valóban okozhat problémát vagy inkább segíti a hajápolásunkat.