Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Mi a különbség a hullámos és a göndör haj között?

K.A.
2023.02.20 16:40
Mi a különbség a hullámos és a göndör haj között?

Sokan nem igazán ismerik fel a hullámos hajat így, ha a haj egyértelműen nem egyenes, akkor egyszerűen göndörnek nevezik.
Nézzük meg melyek a legjellemzőbb különbségek a két hajtípus között!

A göndör haj egy teljes kört alkotva, egy 360 fokos spirált formáz a tengelye körül ott, ahol csavarodik. A hullámos haj inkább S alakú formát ölt. A szorosabb hullámok laza spirálokat vagy dugóhúzókat hozhatnak létre, de nem fognak egy teljes kört ugyanolyan magasságban befejezni, inkább hosszabban lefelé elnyúlva tekerednek valamelyest körbe.

Ez a meghatározó különbség a hullámos és a göndör haj között. Semmi más! Azonban számos olyan tulajdonság van, amely általában összefügg a hullámos hajjal vagy a göndör hajjal, amelyekről alább bővebben is szót ejtünk. De végső soron a hullámos és a göndör haj között az a különbség, hogy a haj teljesen körbefordul-e a tincs egy adott magasságában, vagy csak hosszában tekeredik meg többnyire "S" alakot kirajzolva.


A hullámos haj göndör?

A "göndör" egy olyan címke, amelyet néha az összes texturált haj (hullámos, göndör és gyűrűs göndör), néha pedig a texturált haj egy részhalmazának leírására használnak. A hullámos haj a texturált haj egy típusa, de a texturált hajnak egy külön alcsoportja.
Sok göndör hajú kifejezetten bosszantónak tartja, ha hullámos hajúak göndörként aposztrofálják a hajukat, ami bizonyos értelemben érthető is.

A hullámos és a göndör haj ugyanaz?
A hullámos haj és a göndör haj nem szinonimák. A hullámos haj lazább textúrájú, és van néhány különbség e hajtípusok között. A hullámos és a göndör hajban azonban sok közös vonás is lehet!

A hullámos és a göndör haj különbségei:

A hullámos haj:
- nagyobb valószínűséggel alacsony porozitású.
- nagyobb valószínűséggel igényel gyakrabban tisztítást (co-wash helyett mélytisztító vagy más sampon).
- könnyebben elnehezül.
- nagyobb valószínűséggel laposodik el a fejtetőn.
- könnyebben veszíti el a definiáltságát.
- kevésbé reagál jól bizonyos technikákra, mint például az ujjra csavargatás (finger coiling, finger rolling), a csöpögő vizes hajon formázás vagy a Denman kefe használata.
A hullámos hajnál nagyobb valószínűséggel fordul elő, hogy a göndörség a fejtetőhöz képest lejjebb kezdődik.
A hullámos hajnak általában több természetes olaja van, vagy kevésbé száraz, mint a göndör hajnak.
A hullámos hajnak kevésbé valószínű, hogy gyakori mélykondicionálásra van szüksége.
A hullámos hajnak nagyobb valószínűséggel van szüksége erős tartású termékekre a definíció fenntartásához.


Létezik, hogy valaki hullámos és göndör is egyszerre?


Sok ember vegyes hajmintával rendelkezik, azaz hullámos és göndör tincsek is felfedezhetők a hajában. Ilyen esetben a hullámos tincsek picit több törődést igényelnek, hogy ne legyen nagyon eltérő a haj látványa azokon a területeken ahol mindkét hajminta megtalálható.
Ahhoz, hogy a hullámos tincseket göndörebb kinézetűvé tegyük, hajmosás közben érdemes a tincseket többször felnyomkodni (scrunch) és a szabad levegőn történő szárítás helyett diffúzorral szárítani, így gyorsabban száradnak és kevésbé fognak megnyúlni. Ajánlott a könnyű termékek használata, hogy a haj minél könnyedebb maradjon, fontos a megfelelő mértékű proteines hajápolók beépítése a rutinunkba és a fürtfokozó termékek (formázó krém, leave-in, hajhab, hajzselé, formázó szérum) is sokkal göndörebb hatásúvá tehetik a hullámos haj külső megjelenését.