Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Mire valók a kötéshelyreállítók?

K.A.
2023.02.03 18:00
Mire valók a kötéshelyreállítók?

Mire valók a kötéshelyreállítók?

A hajkötések alkotják a haj szerkezetét és textúráját. Ezek határozzák meg a hajszálak erősségét is, ezért fontos, hogy megfelelően ápold őket, és szükség esetén kezeld a sérüléseket.

Mik azok a hajkötések?

A haj keratinból áll, és három különböző típusú hajkötés létezik, amelyek ezt a szerkezetet alkotják és tartják össze.

Diszulfidkötések: Ezek állandó hajkötések, amelyek a haj típusáért is felelősek. A hajban lévő diszulfidkötések mennyisége határozza meg, hogy mennyire göndör a haj - minél több a kötés, annál göndörebb a haj. A diszulfidkötések nagymértékben felelősek azért, hogy hajunk mennyire erős és mennyire hajlamos a sérülésre. A diszulfidkötések maguk is károsodhatnak a szőkítés és a kémiai kezelések hatására.

Sókötések: Ezek a kötések egy aminosavlánc pozitív vége és egy másik aminosavlánc negatív vége között jönnek létre. Ezek felelősek a haj szilárdságának körülbelül egyharmadáért. Ezeket a sókötéseket a hirtelen pH-egyenlőtlenségek károsíthatják, amit olyan egyszerű dolog is okozhat, mint a hajtípusnak nem megfelelő hajápoló termékek használata.

Hidrogénkötések: A diszulfidkötésekkel ellentétben a hidrogénkötések ideiglenesek, és vízzel "visszaállíthatók". A víz felbontja a régebbi hidrogénkötéseket, és újakat hoz létre. Ezek a hajkötések felelősek a haj rugalmasságáért is, lehetővé téve, hogy hajunk megváltoztassa alakját, például ha melegített hajformázó eszközöket használunk. A hidrogénkötések az elsődleges okai annak, hogy hajunk néha szöszös lesz, és mind túlhidratálás, mind hő hatására károsodhat.

Mindezek a hajkötések segítenek abban, hogy fürtjeid erősek és kezelhetőek maradjanak, ezért fontos, hogy vigyázz rájuk. De ha mégis megsérülnek, ne aggódj, van mód a javításukra!

Hogyan sérülnek meg a hajkötések?

A mindennapi életünkben sok minden okozhatja a hajkötések sérülését. A diszulfidkötések károsodhatnak a hajfestés, a klóros vízben való úszás, valamint az olyan kémiai kezelések, mint a szőkítés vagy a hajegyenesítő kezelések használata miatt.
A hidrogénkötéseket a hajba kerülő víz törheti meg, akár a hajmosási rutinból, akár a levegő páratartalmából adódóan. Ha a hajadat egy bizonyos páratartalom mellett formázod, majd a páratartalom hirtelen megváltozik, a hidrogénkötések ismét megszakadnak, és újraképződnek, aminek következtében a haj elveszíti eredeti formáját. Ugyanakkor hő hatására is megszakadhatnak, amit a hajszárítás vagy a forró eszközökkel való formázás okoz.
A sókötéseket befolyásolja a pH-szint, ezért akkor törnek meg, ha hirtelen pH-egyenlőtlenséget tapasztalnak, például ha olyan termékeket használsz, amelyek pH-ja nem optimális a fejbőr számára.

Hogyan lehet helyrehozni a sérült hajkötéseket?

Ha hajkötéseink ápolásáról van szó, igyekezzünk minimalizálni azokat az agresszorokat, amelyek eleve károsíthatják azokat. A hőtől a szőkítésig sok minden károsíthatja ezeket a kötéseket, és befolyásolhatja hajunk erősségét. A már károsodott kötések esetében azonban a hajkötéshelyreállító kezelések segíthetnek helyreállítani a haj erősségét és integritását, így ismét puha, ruganyos fürtökkel rendelkezhetsz.

Mikor használj hajkötéshelyreállítót?

Melírozás vagy hajfestés, szőkítés után
Kémiai kezelés után melyet fodrász végez (pl. hajegyenesítés)
Ha rendszeresen vasalod vagy hővel formázod a hajad (pl. hajsütővassal)
Ha a hajad könnyen töredezik.

Amit mindenképpen tarts szem előtt:

A kötéshelyreállítók fehérjében dús termékek, de NEM hidratálják a hajat, ezért fontos, hogy használatuk után a megfelelő hidratálókkal tápláld/kondicionáld a hajad.
Ha túl gyakran használsz kötéshelyreállítót előfordulhat, hogy protein túlterhelést szenved a hajad, ilyenkor tapintásra szárazabbnak és merevebbnek fogod érezni a szálakat, de ne aggódj, a protein túlterhelés pár mosással és hidratáló termékek használatával megszüntethető.
Használatának gyakoriságát attól tedd függővé, hogy mennyire károsodott/roncsolt a hajad, majd csökkentsd a gyakoriságot azzal arányosan ahogy a hajad javul.

Hajkötés helyreállító termékeinket itt találod: Kötéshelyreállítók